Pohdintoja Frontend Fridayn tekemisestä

Vähän reilu kolme vuotta sitten (24.3.2013) interwebissä julkaistiin ensimmäinen jakso Frontend Fridayta. Alkuperäisenä ajatuksena oli tehdä suomenkielistä webbiaiheista sisältöä audiomuodossa. Yksin muille höpöttäminen ei ole ainakaan pidemmän päälle minulle antoisaa joten kaveriksi sain “huijattua” Ollin. Alussa rinnalla oli myös webbitapaaminen Oulussa mutta osanottajapuute (ja markkinoinnin olemattomuus) pudottivat tapaamisen pois kuvioista aika nopeasti. Mutta podcast jäi elämään.

Kolmen vuoden aikana on julkaistu 19 jaksoa. Aiheet ovat liikkuneet webbityökalujen ja -teknologioiden ympärillä vaihtelevasti. Välillä aiheessa pysyttiin välillä ei, osasyynä lienee sekä minun että Ollin tapa ajautua aiheen viereen. Mutta kaikki tämä on osa oppimisprosessia.

Nyt kolme vuotta myöhemmin ja yli puoli vuotta viimeisimmästä jaksosta aloin miettiä perimmäistä syytä tehdä podcastia. Tai oikeastaan pohdinta alkoi jo vuodenvaihteen tienoilla mutta muu elämä oli korkeammalla prioriteetilla. Mutta aikaa pohdintaan tai tekemiseen ei ole, jollei sitä järjestä. Ja nyt, lyhyt Twitter-keskustelu Antti Mattilan kanssa toi tarpeen järjestää aikaa.

Tarve sanana kuvaa aika hyvin alkuperäistä syytä tehdä podcastia. Vuonna 2013 kohtalaisesti tarjolla erilaisia webb-aiheisia podcasteja. Itse en kuitenkaan kokenut “kuuluvani” tuohon maailmaan. Kieli oli osasyynä tähän kuulumattomuuden tunteeseen. Ja suomeksi web-podcasteja ei ollut. Lisäksi koin tuolloin olevani hieman pysähtyneessä ammatillisen kehityksen vaiheessa. Joten tarve tehdä jotain oli vahva eikä web-aiheisen suomenkielisen podcastin tekeminen ollut huono vaihtoehto. Minulle podcastin tekeminen tyydytti tuon tarpeen.

Palataan vuoteen 2016 ja tarpeeseen, kysymykseen “miksi”. Miksi teen podcastia? Syynä ei ole suomenkielisen webbipodcastin puuttuminen. Esimerkiksi Tyyppimuunnos astuu tälle tontille aika hyvin ja jopa teknisesti laadukkaammin kuin mitä Frontend Friday on tähän mennessä ollut. Syynä ei myöskään ole oman ammatillisen kehittymisen edistäminen. Projektit töissä pitävät kiireisenä näiltä osin. Minulla ei ole ollut tarvetta tehdä uutta jaksoa samaan tapaan kuin aikaisemmin.

Ehkä tämän pohdinnan tarkoitus ei ole löytää uutta tarvetta. Ehkä minulla on tarve kertoa miksi Frontend Friday on hiljentynyt. Tai mistä minä mitään tiedän. Alunperin odotin että minua jaksaa kuunnella vain muutama tuttu mutta nyt jonkin mittarin mukaan podcast on tilattuna noin sadalla “laitteella”. Ja en minä noin montaa laitetta omista. Ehkä tälle podcastille on tarve muuten.

Ihmeellisin juttu tässä omalla kohdalla on se, että vaikka minulla ei ole tarvetta tehdä podcastia niin minulla on halu. Mutta kuitenkaan en halua lähteä yhtä päämäärättömästi eteenpäin kuin alunperin lähdin. Jotain uutta pitäisi saada aikaa.

Olkoon nämä ensimmäiset parikymmentä jaksoa Frontend Fridayn ensimmäinen kausi. Kertokaa minulle, mitä te haluaisitte kuulla toisella kaudella. Ja mukavaa olisi myös kuulla jos tämä mitä Ollin kanssa ollaan tehty on ollut tekemisen arvoista myös muille. Eli palautetta kehiin vaikka Twitterin kautta.

Terveisin
Tommi, Frontend Fridayn toinen höpöttelijä